Перший президент України відповів на заяву Путіна по Донбасу

Перший президент України відповів на заяву Путіна по Донбасу

Росія блокує роботу Тристоронньої контактної групи (ТГК) Донбасом, тієї ж стратегії дотримуються і представники самопроголошених республік.

Про це заявив представник Києва на переговорної майданчику, перший президент України Леонід Кравчук, повідомляє УНІАН. Таким чином він відповів на заяву президента Росії Володимира Путіна про роль України у врегулюванні конфлікту. За словами Кравчука, всі нагальні питання на переговорах піднімає Київ, але представники Москви пов’язують будь-які проблеми, будь то питання економіки або обміну полоненими, з питанням політичного статусу Донбасу, і саботують їх обговорення.

«Мовляв, буде скасований закон про місцеві вибори – ми будемо розглядати це питання, це прямо говорилося з екрану», – пояснив Кравчук і підкреслив, що, на його думку, політичні проблеми «ніякої прив’язки там зовсім не мають».

Путін в ході щорічної великої прес-конференції заявив, що врегулювання конфлікту в Донбасі «в значній мірі» залежить від влади України. Він вказав, що до сих пір нічого не зроблено для політичного вирішення проблеми самопроголошених республік, тому що у президентам України не вистачає «політичної мужності» виступити проти радикалів.

Київ неодноразово заявляв про намір змінити Мінські угоди по Донбасу, які регламентують порядок врегулювання конфлікту. Питання проведення місцевих виборів в регіоні прописаний в четвертому їх пункті. Згідно з документом він повинен почати вирішуватися шляхом надання особливого статусу регіону відразу після відведення озброєння, тобто до амністії, повернення контролю за кордоном України і обміну полоненими. Київ наполягає, що місцеві вибори можливі тільки після виконання всіх інших пунктів Мінських угод.

Поділитись