Перейти на український газ планується до 2020 року

Перейти на український газ планується до 2020 року

Уряд поставив за мету: через 12 років Україна повинна мати достатньо власного газу і бути «чистим» експортером.

Втілити такі пани Кабмін хоче не тільки шляхом підвищення видобутку українського газу, але завдяки зменшенню споживання блакитного палива.

Аби українці витрачали менше газу, їм пропонують замість віртуальної субсидії видавати «живі» гроші. І коли людина розумітиме: чим менше вона витрачатиме блакитного палива, тим більше грошей лишатиметься в її гаманці, тоді вона буде зацікавлена економити.

Крім того, саме через величезні витрати державних грошей на субсидію уряд не дуже поспішає піднімати ціну на газ для населення. В Держагентстві з енергоефективності та енергозбереження порахували: ціна на газ для населення повинна встановлюватися на рівні повного покриття витрат на видобування газу. А витрати на субсидії не повинні перевищувати 47 млрд грн. Для порівняння, за 2017 рік бюджет субсидій становить 68 млрд грн. Це говорить про те, що існуючий рівень ціни вищий від платоспроможності населення і платоспроможності державного бюджету, а також про те, що ціни на газ значно завищені.

До слова, бюджет субсидій на 2018 рік запланований на рівні 71 млрд грн. А якщо ціна на газ для населення зросте, то на субсидії для населення доведеться спрямувати в межах 100 млрд грн., пише t1.ua.

Поділитись