Патріарх Кирило пояснив призначення нового глави Білоруської церкви

Патріарх Кирило пояснив призначення нового глави Білоруської церкви

На чолі Білоруської церкви потрібна людина, що народилася в Білорусі, заявив патріарх Московський і всієї Русі Кирило.


На зустрічі в Москві з архієреями Білоруського екзархату Російської православної церкви патріарх Кирило зазначив, що в Білорусі немає «тих небезпечних процесів, які привели до страшного розколу в Україні», де «релігійний фактор замість фактора об’єднання став фактором поділу». Патріарх підкреслив, що важливо не допустити повторення такої ситуації в Білорусі.

Він прокоментував призначення патріаршим екзархом всієї Білорусі єпископа Борисівського і Марьінгорського Веніаміна (Тупеко), якого на літургії в храмі Христа Спасителя возвів у сан митрополита Мінського і Заславського.

Патріарх Кирило вказав, що в Білорусі зросла політичне значення національного чинника, тому на чолі Білоруської церкви необхідний «людина, що народилася в Білорусії, знає білоруську мову, вихований в білоруській середовищі». Як заявив патріарх Московський і всієї Русі, в ньому навіть «ті, хто прагне в нашій церкві побачити щось чужорідне», повинні «бачити людину – плоть від плоті свого народу».

Нагадаємо, глава синодального відділу із взаємин Церкви з суспільством і ЗМІ Володимир Легойда повідомив, що Священний синод прийняв рішення про зміну першоієрарха Білоруської православної церкви після того, як колишній митрополит Мінський і Заславський Павло сам звернувся з відповідним проханням.

Поділитись