Пашинян звернувся до Путіна з проханням

Пашинян звернувся до Путіна з проханням

Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян звернувся до президента Росії з проханням розпочати консультації для визначення форми підтримки щодо забезпечення безпеки країни.

Про це передає Міністерство закордонних справ Вірменії. Раніше стало відомо, що Єреван може попросити допомогу у Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ) або Росії, якщо конфлікт між Вірменією і Азербайджаном посилиться. Зокрема, в разі ескалації бойових дій і їх перенесення на всю кордон між країнами.

Нагірний Карабах – регіон в Закавказзі, в східній частині Вірменського нагір’я. Більша його частина знаходиться під контролем невизнаної Нагірно-Карабахської республіки, проголошеної в 1991 році, будучи частиною Азербайджану і займаючи схід, південний схід і передгір’ї Малого Кавказу. У 1992-1994 роках Азербайджан втратив контроль над Нагірним Карабахом і прилеглими районами, тоді ж почалися переговори щодо мирного врегулювання в рамках Мінської групи ОБСЄ під головуванням Росії, США і Франції.

27 вересня 2020 року влада Азербайджану звинуватили військових Вірменії в обстрілі населених пунктів на лінії зіткнення. У Вірменії стверджують, що це була відповідь на повітряні і ракетні атаки з боку Азербайджану. В Азербайджані і Вірменії введено військовий стан, оголошена мобілізація. Обидві сторони повідомляють про вбитих і поранених, в тому числі серед мирного населення.

9 жовтня голови МЗС Росії, Вірменії та Азербайджану Сергій Лавров, Зограб Мнацаканян і Джейхун Байрамов провели в Москві тристоронню зустріч щодо ситуації в Карабасі. За підсумками переговорів сторони досягли домовленості про припинення вогню з 12:00 за місцевим часом 10 жовтня, але в той же день звинуватили один одного в порушенні угод.
17 жовтня Вірменія і Азербайджан знову оголосили гуманітарне перемир’я з півночі неділі, 18 жовтня. Однак уже вночі обидві сторони ще раз звинуватили один одного в порушенні режиму припинення вогню.

Поділитись