Пашинян заявив, що війна в Карабаху не розпочалася б без активної участі Туреччини

Пашинян заявив, що війна в Карабаху не розпочалася б без активної участі Туреччини

Розв’язання Азербайджаном війни в Нагірному Карабасі стало можливим за активної участі Туреччини, заявив в інтерв’ю агентству Франс Прес прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян.


“Без активного залучення Туреччини ця війна не почалася б. Навіть якщо влада Азербайджану протягом 15 років виступали з войовничими промовами, рішення про розв’язуванні війни ґрунтувалося на повну підтримку Туреччини”, – сказав Пашинян.

Раніше він заявив, що Азербайджан при активній політичній і військовій підтримці Туреччини розширює географію бойових дій на території республіки. Пізніше в одному з інтерв’ю глава уряду підкреслив, що Анкара продовжує політику геноциду вірмен і відтворення Османської імперії, і вірмени на Південному Кавказі залишаються останньою перешкодою на шляху експансії Туреччини на північ і схід.

Нагадаємо, уряд Вірменії вранці 4 жовтня направив в ЄСПЛ вимогу застосувати проміжну захід щодо Туреччини. Звернення було представлено в зв’язку з тим, що Туреччина надає всіляку підтримку атакам Азербайджану і постійно бере участь у військових діях проти цивільного населення і об’єктів Карабаху та Вірменії, які супроводжуються грубими порушеннями міжнародного гуманітарного права та Європейської конвенції з прав людини.

5 жовтня ЄСПЛ отримав від уряду Вірменії запит про застосування на підставі норми 39 проміжних заходів в першу чергу проти Туреччини в зв’язку з ситуацією в Нагірному Карабасі. 6 жовтня в Європейському суді з прав людини задовольнили звернення уряду Вірменії. “Суд підтвердив рішення від 29 вересня про застосування проміжних заходів і закликає всі прямо або побічно залучені в конфлікт країни, в тому числі Туреччину, утриматися від порушення прав цивільного населення, передбачених Європейською конвенцією”, – говорилося в повідомленні.

Поділитись