Пашинян розповів, як можна було уникнути війни в Карабасі

Пашинян розповів, як можна було уникнути війни в Карабасі

Збройного конфлікту в Нагірному Карабасі можна було б уникнути, якби вірменська влада прислухалися до пропозицій Москви в 2016 році, заявив на своїй сторінці в Facebook прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян.

Однак в цьому випадку, за його словами, регіон позбувся б кількох районів. Приводом для великого поста Пашиняна в соцмережі стали набирають популярність твердження про те, що Єревану варто було б вести більш «гнучку політику», щоб уникнути війни в Карабасі.

Прем’єр зазначив, що подібні судження в даний час недоречні. За його словами, «гнучка політика» довела його попередників до того, що в 2016 році Москва запропонувала Єревану віддати під контроль Баку сім районів Карабаху без уточнення статусу республіки. Після відмови грянула війна.

«Чому Росія зробила таку пропозицію?» – задався питанням Пашинян і сам собі відповів.

Він підкреслив, що в той час це був єдиний вихід з глухого кута, в який зайшов «мадридський процес» (домовленості членів Мінської групи ОБСЄ, які зустрілися в Мадриді з метою врегулювання конфлікту в Нагірному Карабасі). Тоді невизнана республіка могла отримати офіційний статус без входження до складу Азербайджану тільки з дозволу Баку.

«Росії і всім було очевидно, що Азербайджан ніколи не погодиться на такий варіант і тому потрібно було знайти способи вивести процес з глухого кута», – пояснив вірменський прем’єр.

Поділитись