Пашинян назвав офіційне число загиблих в Карабасі

Пашинян назвав офіційне число загиблих в Карабасі

Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян назвав число загиблих в період загострення конфлікту в Нагірному Карабасі.

Про це він заявив в ході зустрічі з жителями Арагацотнської області країни, передає Sputnik Вірменія.

«Ми зазнали важких втрат у війні, є люди, які заявляють про 10 тисяч загиблих. Але офіційна цифра – 3250», – сказав глава уряду. Ще 189 сімей чекають результатів експертизи ДНК. Також існує список зниклих без вести, проте він вимагає уточнення. Так, за останні кілька місяців 10 осіб з цього списку знайшли живими, одного – в аеропорту «Звартноц».

Однак навіть якщо з’являться нові дані, то число жертв конфлікту все одно не перевищить чотирьох тисяч. Пашинян закликав не подвоювати дані про загиблих заради політичних спекуляцій. «Країна і так зазнала великих втрат», – уклав він.

У 1991 році Нагірний Карабах, населений переважно вірменами, проголосив незалежність від Азербайджану, до складу якого входив в рамках СРСР. Спалахнула війна. У 1994-му Вірменія, Азербайджан і невизнана Нагірно-Карабахська республіка за посередництва Росії уклали перемир’я, яке періодично порушувалося.

27 вересня 2020 року на лінії розмежування між Азербайджаном і НКР почалися бої. Вони тривали до 10 листопада, поки Баку, Єреван і Москва не прийняли спільну заяву про припинення вогню. За підсумками війни Азербайджан повернув собі ряд територій, втрачених на початку 1990-х років.

Поділитись