Партія лібералів в Чехії має намір прийняти «закон Магнітського»

Партія лібералів в Чехії має намір прийняти «закон Магнітського»

Коаліція, яка створюється силами п’яти ліберальних партій в парламенті Чехії, має намір влаштувати ревізію відносин з Росією і Китаєм, повідомив член робочої групи з підготовки програми правлячої коаліції Мартін Дворжак.

Дворжак сказав, що «новий уряд» Чехії має намір «слідувати традиціям першого президента самостійної Чехії Вацлава Гавела». Це «означає акцент на права людини і громадянське суспільство». У програмі планується підкреслити «пріоритет двосторонніх відносин, перш за все, з Німеччиною» і заявити про «стратегічне партнерство з Ізраїлем». Крім того, в програмі хочуть заявити про «необхідність ревізії відносин» з Москвою і Пекіном. «Говоримо і про прийняття «закону Магнітського», – сказав Дворжак.

Ліберали також хочуть перешкодити доступу недемократичних країн до ключової інфраструктури Чехії і досягти зростання витрат на оборону до необхідних в НАТО 2% ВВП до 2025 року. Дворжак є одним з можливих кандидатів на пост глави МЗС в новому кабміні.

Нагадаємо, на парламентських виборах в Чехії перемогла коаліція ліберальних сил «Разом» (Громадянська демократична партія, рух ТОР 09 і Християнсько-демократичний рух). Вона вирішила об’єднатися з іншою ліберальної коаліцією, що складається з Піратської партії і рухи «Старости і незалежні», щоб сформувати правлячу коаліцію і Кабмін.

Партія прем’єр-міністра Чехії Андрія Бабіша ANO 2011 сенсаційно програла парламентські вибори. Однак президент країни Мілош Земан при цьому заявив, що право сформувати новий уряд повинен належати не коаліції партій, а найбільшої партії, тобто ANO 2011. Однак відразу після зустрічі Земана з Бабішем президента відвезли в реанімацію. Сенат Чехії допустив можливість передачі повноважень президента.

Поділитись