Парламент Каталонії закликав до зречення від престолу короля Іспанії

Парламент Каталонії закликав до зречення від престолу короля Іспанії

Парламент Каталонії ухвалив висновки комісії з розслідування застосування 155-ї статті конституції Іспанії, яка обмежувала самоврядування регіону в розпал сепаратистського кризи 2017 року.

Про це повідомило в середу агентство EFE.

За його інформацією, регіональна палата визнала заходи Мадрида “інституціональним державним переворотом”. Крім того, парламент автономної області схвалив заклик до зречення від престолу короля Іспанії Філіпа VI. На підтримку цієї ініціативи висловилися політичні сили, які виступають за незалежність Каталонії. Палата також заявила про осудженні позиції прем’єр-міністра Педро Санчеса в момент каталонського кризи.

Комісія з розслідування застосування 155-ї статті була створена в 2018 році. Що стосується монарха, прихильники виходу зі складу Іспанії знову звернули увагу на промову глави держави, яку він виголосив 3 жовтня 2017 року. Тоді Філіп VI заявив, що каталонські влада порушила Конституцію країни. Глава держави нагадав про тверду прихильність корони основному закону і єдності Іспанії.

Заходи Мадрида щодо обмеження самоврядування регіону в 2017 році були задіяні після відповідного схвалення Сенату (верхня палата парламенту) країни. Влада королівства пішли на цей крок після референдуму про вихід Каталонії зі складу Іспанії та проголошення парламентом автономії незалежності.

155-я стаття дозволила усунути з посад членів регіонального уряду, оголосити про проведення нових виборів в Каталонії і ввести пряме управління Мадрида в регіоні. Після волевиявлення в кінці 2017 року і формування нового кабміну в автономії дію статті було скасовано.

Поділитись