Парламент Карабаху визнав російську мову офіційною

Парламент Карабаху визнав російську мову офіційною

Парламент невизнаної Нагірно-Карабахської республіки прийняв проект поправок про визнання російської мови офіційною, повідомила прес-секретар президента НКР Лусіне Аванесян.


Згідно із законом офіційними мовами республіки тепер вважаються “літературна вірменська і російська”. Відзначається, що держоргани, юридичні особи, установи і організації зобов’язані вести діловодство на вірменському і, в разі потреби, російською мовами.

В обґрунтуванні до ініціативи йдеться про необхідність “формування нового порядку” з урахуванням “культурних, військових, економічних відносин між Арцах (самоназва Карабаху) та Росією”, історичної пам’яті і тієї обставини, що для багатьох карабахців російська є другою мовою спілкування.

Прес-секретар президента республіки пояснила, що проблема стала актуальною через довгострокової присутності російських миротворців в Карабасі, які прийшли в регіон для врегулювання конфлікту Вірменії з Азербайджаном.

В кінці вересня 2020 року в Нагірному Карабаху поновились бойові дії, які стали продовженням багаторічних протиріч і привели до жертв серед мирного населення.

Сторони зробили кілька спроб укласти перемир’я, але успішним виявилося тристоронню угоду, досягнуту в ніч на 10 листопада. За посередництва Москви Азербайджан і Вірменія домовилися повністю припинити вогонь і обмінятися полоненими й тілами загиблих. Єреван також передав Баку Кельбаджарський, Лачинський і Агдамський райони.

Поділитись