Париж і Лондон запропонували створити «зони безпеки» в Кабулі

Париж і Лондон запропонували створити «зони безпеки» в Кабулі

Франція і Великобританія закличуть Організацію Об’єднаних Націй (ООН) створити «зони безпеки» в Кабулі для забезпечення захисту гуманітарних операцій.

Про це заявив президент Франції Еммануель Макрон в суботу, 29 серпня.

«Наш проект резолюції передбачає визначення (кордонів) контрольованої ООН безпечної зони в Кабулі, яка дозволить продовжувати гуманітарні операції. Це забезпечить ООН основу для термінових дій і перш за все дозволить кожному виконати свої зобов’язання, а міжнародному співтовариству – зберегти тиск на «Талібан», – йдеться в тексті інтерв’ю з французьким лідером, опублікованому газетою Journal du Dimanche .

У четвер, 26 серпня, Єлисейський палац повідомив, що Еммануель Макрон засудив терористичні атаки в Афганістані і висловив співчуття рідним і близьким загиблих.

Франція збирається завершити операції по евакуації і продовжить гуманітарно допомагати і захищати знаходяться під загрозою афганців.

26 серпня в Кабулі прогриміли кілька вибухів, їх жертвами стали майже 200 осіб. При цьому серед жертв є американські військовослужбовці, двоє громадян Великобританії і дитина підданого країни. ЗМІ писали, що до атак можуть бути причетні терористи бойовики радикального руху ІД.

Пізніше в той же день в Кабулі прогриміли ще два вибухи, їх зробили ВС США для знищення свого обладнання.

Ситуація в Афганістані загострилася після початку виведення американських військовослужбовців, які перебували в країні з 2001 року. Бойовики «Талібану» почали наступ на великі міста країни і 15 серпня увійшли в Кабул, оголосивши про завершення війни.

Американський президент Джо Байден 26 серпня виступив з промовою з нагоди трагедії в Кабулі, в ході якої дав обіцянку «відстежити» винуватців нападу і «змусити заплатити» за скоєне. Крім того, глава Білого дому заявив, що покладає відповідальність за те, що трапилося на себе.

Поділитись