Пакети мобільних операторів в Україні подорожчають ще двічі

Пакети мобільних операторів в Україні подорожчають ще двічі

Пакети мобільних операторів в Україні подорожчають ще двічі.

Про це повідомляє діловий портал «Контракти», прогнозуючи ситуацію на цьому ринку.

З 15 липня вже подорожчали архівні пакети Vodafone лінійки Vodafone Red, а з 1 серпня зросте вартість в пакетах SuperNet Start, SuperNet Pro, SuperNet Pro-1, SuperNet Unlim, Family Plus і SuperNet Turbo.

Vodafone Ukraine дорожчає частіше конкурентів. Це називається показник ARPU, який вираховує середній дохід з абонента.

Кілька років тому, до початку 2018 року, ARPU усієї «великої трійки» (Київстар, Vodafone і lifecell) був практично однаковим і зберігався на рівні 1,2-1,3 дол. Але запуск 4G і різкий зліт обсягів трафіку мобільного інтернету на 400% за рік привів до збільшення показника до 2 дол і більше.

Протягом 2018 року всі три мобільних лідера країни коректували свої тарифні плани під нову реальність, а заодно сформували для себе «ніші».

На початку 2019 року різниця в доходах операторів на середнього абонента продовжила збільшуватися і за підсумками першого кварталу ARPU трійки операторів був уже такий: lifecell – 67 грн; Київстар – 60 грн; Vodafone Ukraine – 57 грн.

Прес-служби всіх трьох найбільших телеком-компаній не підтверджують, але і не спростовують інформацію про намір підняти плату за основним тарифних планів до кінця року.

Але експерти прогнозують, що ціни зростуть в цьому році ще двічі: у жовтні і до кінця четвертого кварталу.

Восени подорожчання відбудеться через те, що оператори піднімуть ціни приблизно на 8%, щоб компенсувати недоотриманий виручку, яка з’явиться внаслідок відмови від 28-денної тарифікації до вересня 2019 року через розслідування АМКУ.

Крім того, ще одним приводом може послужити підвищення цін на електроенергію, за словами експертів, вони можуть збільшитися на 20-30%. Витрати на електроенергію – одна з основних статей витрат у мобільному зв’язку. Крім цього, компанії витрачають гроші і за іншими статтями.

Поділитись