П’ять країн приєдналися до санкцій Євросоюзу проти Білорусі

П’ять країн приєдналися до санкцій Євросоюзу проти Білорусі

П’ять країн приєдналися до прийнятих 24 червня економічних санкцій ЄС проти Білорусі.

Про це сказано в заяві верховного представника Євросоюзу із закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля.

– Країни-кандидати на вступ до ЄС Північна Македонія, Чорногорія та Албанія, а також держави європейської зони вільної торгівлі – Ісландія і Норвегія – приєдналися до вирішення Європейської ради від 24 червня 2021 року про введення цільових економічних санкцій щодо Білорусії. Євросоюз прийняв це рішення до відома і привітав його, – сказано в документі.

До теперішнього часу Євросоюз ввів чотири пакети індивідуальних санкцій, під дію яких потрапили 166 фізичних та 15 юридичних осіб Білорусі, включаючи такі заводи, як МАЗ і БелАЗ. Всім фігурантам цього списку заборонений в’їзд в ЄС і доступ до європейських фінансових ринків. З юридичними особами європейському бізнесу заборонили підтримувати економічні відносини. Також країни ЄС відмовилися від польотів літаків своїх авіакомпаній над Білоруссю, заборонили білоруським авіакомпаніям польоти в повітряному просторі Євросоюзу і ввели економічні секторальні санкції, обмеживши імпорт ряду білоруських товарів.

9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента. 14 серпня Центрвиборчком опублікував остаточні підсумки виборів президента в республіці. За даними комісії, за чинного лідера країни Олександра Лукашенка проголосували 80,1 відсотка виборців, тоді як за опозиційного кандидата Світлану Тіхановську – 10,12 відсотка.

Електоральні заходи до кінця дня переросли в масові протести, які довелося придушувати силою. Менш ніж за тиждень мітингів ОМОН затримав кілька тисяч чоловік, з яких до теперішнього часу були відпущені не всі громадяни. Сотні людей постраждали, в тому числі і самі правоохоронці. За фактом нападу на міліцію були заведені десятки кримінальних справ.

Після цих подій Євросоюз ввів санкції відносно Лукашенка, а також ще кількох людей і підприємств, заявивши про неприйнятність насильства проти протестуючих і фальсифікацій на виборах.

Поділитись