Оператор ГТС України: транзит газу через країну різко знизився

Оператор ГТС України: транзит газу через країну різко знизився

У січні-серпні 2021 року транзит природного газу через газотранспортну систему (ГТС) України склав близько 29,45 млрд м – на 15,2% менше, ніж за аналогічний період минулого року (34,8 млрд м).

Про це повідомляє Оператор ГТС України (ОГТСУ).

ОГТСУ звертає увагу, що на аукціоні 16 серпня «Газпром» забронював на вересень всього 4% (0,65 млн куб. М / добу) від запропонованих 15 млн куб. м / добу додаткових гарантованих транзитних потужностей через ГТС України. Таким чином, в поточному місяці транзит знизиться до мінімально передбачених контрактом 109 млн куб. м / добу.

На думку глави оператора Сергія Макогона, наслідком такої транзитної політики російського монополіста стало рекордне подорожчання газу в Європі.

«Україна постійно пропонує додаткові транзитні потужності для постачання додаткових обсягів газу в ЄС. Однак Газпром, на жаль, постійно відмовляється від них. Створюється враження, що такою поведінкою “Газпром” не тільки стимулює подальше зростання цін на газ в ЄС, але і посилає вкрай прозорі сигнали в Європу, що додаткові обсяги газу можливі тільки через “Північний потік – 2», – зазначив він.

Нагадаємо, в 2020 році транзит газу через ГТС України склав 55,8 млрд куб. м, що на 37,7% менше, ніж за 2019 рік (89,6 млрд куб. м). При цьому «Газпром» заплатив $ 2,11 млрд за весь законтрактований обсяг в розмірі 65 млрд кубометрів.

Поділитись