ООН закликала Україну прискорити розгляд справи про вбивство Олеся Бузини

ООН закликала Україну прискорити розгляд справи про вбивство Олеся Бузини

Моніторингова місія ООН з прав людини виступила зі зверненням до судових органів України, закликавши прискорити розгляд кримінальної справи проти осіб, обвинувачених у вбивстві Олеся Бузини.

Український публіцист і письменник запам’ятався своєю громадянською позицією і не побоявся публічно виступати проти політиків. Бузина був застрелений двома злочинцями в масках п’ять років тому, 16 квітня 2015 року, біля під’їзду свого будинку, коли вийшов на пробіжку. У 2014-2015 роках Олесь Бузина закликав владу України налагодити діалог з жителями Донбасу, відкрито і різко критикував дії президента Порошенка і прем’єра Яценюка. Бузині погрожували за те, що трактування в його книгах історії України не збігається з позицією українців.

У заяві прес-служби Моніторингової місії ООН з прав людини, оприлюдненому на її сторінці в Facebook, відзначається, що знадобилося цілих два з половиною роки, щоб завершити розслідування щодо двох підозрюваних у вбивстві Бузини і направити справу до суду. Експерти ООН дали зрозуміти, що уважно стежать за ходом розслідування протягом декількох років і спостерігали спроби втручання третіх осіб у незалежність суддів, а також невиправдані затримки самого процесу.

У заяві наголошується, що істотного прогресу в завершенні судового розгляду, як і раніше досягнуто не було. А сам процес був відновлений тільки в серпні 2019 роки після відводу двох суддів, який стався кілька місяців тому. Нагадаємо, що співробітники правоохоронних органів України затримали націоналістів Андрія Медведька і Дениса Поліщука, яких слідство підозрює в скоєнні вбивства. Обидва в кінцевому підсумку були відпущені з-під варти під домашній арешт.

В ООН закликали судові органи України прискорити судовий розгляд, виділивши на цю справу всі необхідні ресурси, щоб забезпечити його завершення без подальших затримок. “Сім’я жертви має право на справедливість. Також важливо, щоб винні були притягнуті до відповідальності для зменшення стримуючого впливу таких злочинів на свободу вираження поглядів”, – йдеться в заяві Моніторингової місії.

Поділитись