ООН визнала законність Уряду національної згоди в Лівії

ООН визнала законність Уряду національної згоди в Лівії

ООН підтримує політичну угоду про врегулювання в Лівії і виступає проти будь-яких змін, що досягаються військовим шляхом.

Про це повідомив на брифінгу офіційний представник генерального секретаря ООН Стефан Дюжаррік, відповідаючи на прохання прокоментувати заяву Лівійської національної армії про те, що вона бере на себе управління країною і припиняє дію Схіратської угоди.

“Наша позиція незмінна. Для нас лівійська політична угода, засновані нею інститути залишаються єдиною міжнародно визнаною формою правління в Лівії, це підтверджує і резолюція РБ ООН”, – підкреслив він. “Будь-які політичні зміни повинні проходити демократичним шляхом, а не через військові дії”, – додав Дюжаррік.

Раніше командувач уряду фельдмаршал Халіфа Хафтар пообіцяв працювати над створенням умов для формування постійних цивільних інститутів держави відповідно до волі народу. Схіратська угода, за його словами, зруйнувала країну, поставила її в небезпечне становище, а “тепер стала частиною темного минулого”.

У відповідь Президентська рада Уряду національної згоди Лівії назвав заяву Хафтара про дезавуювання Схіратської угоди фарсом і спробою нового перевороту в країні.

Цей документ, підписаний в грудні 2015 року в марокканському Схірате, заснований на мирному плані ООН. Угода передбачає створення в Лівії органів влади, зокрема Уряду національної згоди і Президентської ради (виконує функцію глави держави). Обидві ці структури базуються в Тріполі і очолюються прем’єр-міністром Фаїз Сарраджем.

Поділитись