Олещук: на позицію вступу України в НАТО впливає Росія

Олещук: на позицію вступу України в НАТО впливає Росія

Вимога проводити реформи в Україні дозволяє НАТО відмовлятися брати на себе зобов’язання щодо Києва, заявив український політолог Петро Олещук.

Про це повідомляє видання «Главред».

За його словами, після фактичної відмови НАТО надати Україні план дій щодо членства в 2008 році Північноатлантичний альянс у відносинах з країною почав сповідувати формулу: «давайте реформується, а ми потім подивимося».

Українська влада розуміють, що приєднання до НАТО ряду східноєвропейських країн було результатом принципового політичного рішення, а не підсумком «глибоких реформ», підкреслив Олещук.

Політолог додав, що на позицію НАТО в даному випадку впливає Росія, однак публічне визнання цього було б занадто принизливим для альянсу. При цьому він вважає, що «вибір, рішення і визначення конкретики все одно рано чи пізно станеться».

Раніше президент України Володимир Зеленський назвав вступ республіки в НАТО єдиним способом Києва припинити війну в Донбасі. Він закликав країни Північноатлантичного альянсу наростити присутність своїх Збройних сил в Чорноморському регіоні, пояснивши, що це стане «потужним фактором» для стримування Росії.

У роки президентства Петра Порошенка курс на вступ України до Євросоюзу та Північноатлантичного альянсу був закріплений в конституції. Після обрання на пост глави держави Володимир Зеленський також неодноразово заявляв, що дотримується ідей євроатлантичної інтеграції.

Поділитись