NYT: на території аеропорту в Гянджі розміщені винищувачі F-16

NYT: на території аеропорту в Гянджі розміщені винищувачі F-16

Журналіст-розслідувач газети New York Times Крістіан Тріберт опублікував в Twitter супутникове зображення, на якому, за його словами, видно, що на території аеропорту в азербайджанському Гянджі розміщені як мінімум два винищувачі F-16.

Раніше Єреван повідомив, що турецький F-16 збив вірменський Су-25 в повітряному просторі Вірменії. У Баку і Анкарі спростували цю інформацію.

“У міжнародному аеропорту Гянджі в Азербайджані щонайменше два F-16, показав наш аналіз супутникового зображення компанії Planet Labs. Винищувачі, швидше за все, керуються турецькими ВПС поряд з, можливо, вантажним літаком CN-235”, – написав Тріберт, розмістивши супутникове зображення.

За словами Тріберта, такий висновок був зроблений в результаті порівняння візуальних характеристик ряду літаків – в тому числі експлуатованих ВПС Азербайджану МіГ-21, МіГ-29, Су-25, Л-39. За словами журналіста, на зображенні також видно “більший літак”, який, “швидше за все, є транспортним літаком CASA CN-235, який також використовується турецькими ВПС”.

“Винищувачі F-16 можуть сигналізувати про посилення участі більшої держави – Туреччини – в поновленні бойових дій між Вірменією і Азербайджаном через Нагірний Карабах. Підтримувані Туреччиною сирійські найманці вже воюють пліч-о-пліч з азербайджанськими військами”, – додав журналіст.

Туреччина з півночі Сирії перекинула в Азербайджан найманців з метою їх використання проти Карабаху та Вірменії. Згідно з інформацією, їм заплатили 1,5-2 тисячі доларів за участь у військових діях. Ці відомості підтвердили не тільки вірменське і карабахське керівництво, міжнародні ЗМІ та зарубіжні правозахисні організації, але також представники влади Сирії, Франції, Росії, США та ін. Франція і Росія на найвищому рівні висловили стурбованість з приводу залучення бойовиків з Сирії в бойових діях, які ведуться в зоні карабаського конфлікту.

Поділитись