Новий прем’єр Японії домовився про зустріч з президентом Росії

Новий прем’єр Японії домовився про зустріч з президентом Росії

Новий прем’єр Японії домовився про зустріч з президентом Росії. Втім, коли вона пройде, невідомо.

Японське керівництво хоче повернутися до питання приналежності Південних Курил, які Токіо вважає своїми територіями.
Посол Японії в Росії повідомив, що лідери двох країн досягли принципової домовленості про зустріч. На думку глави дипмісії новий прем’єр Фуміо Кісіда і Володимир Путін відразу знайшли спільну мову.

Втім, за словами Тойохіса Кодзука, поки передчасно говорити про конкретну дату. Нагадаємо, кілька днів тому Кісіда під час дебатів в парламенті оголосив, що про те, суверенітет Токіо поширюється і на Південні Курили. Він додав, що Японія налаштована укласти з Росією мирний договір, дозволивши проблему територіальної приналежності островів. Південні острови Курильської гряди Токіо називає своїми північними територіями.

Питання про приналежність частини Курил варто з середини минулого століття. За підсумками Другої світової війни всі Курильські острови увійшли до складу СРСР, проте Японія оспорює належність островів Ітуруп, Кунашир, Шикотан і Хабомаї. У Кремлі на недавні заяви нового прем’єра нагадали ще раз Японії, що острови належать Росії. При цьому Москва готова до діалогу з Токіо, зазначив прес-секретар президента Дмитро Пєсков.

Кісіда очолив уряд Японії на початку місяця. Один з його попередників Сіндзо Абе багато років намагався вирішити з Москвою питання приналежності Південних Курил.

Поділитись