Норвезька компанія відмовилася сертифікувати «Північний потік – 2»

Норвезька компанія відмовилася сертифікувати «Північний потік – 2»

Газопровід “Північний потік – 2” не отримає сертифікат відповідності, який необхідний для початку його роботи.

Його мала видати норвезька організація Det Norske Veritas (DNV), проте вона оголосила, що припинить всі заходи по перевірці трубопровідної системи Nord Stream 2 відповідно до санкцій США до тих пір, поки вони залишаються в силі, передає DW.

“Ми реалізуємо план по згортанню підтримки з перевірки проекту”, – йдеться в заяві компанії. “У поточній ситуації DNV не може видати сертифікат після закінчення будівництва трубопроводу”, – йдеться далі.

Санкції США щодо трубопроводу

У США з 1 січня вступив в силу новий оборонний бюджет, який містить положення про санкції щодо “Північного потоку – 2”. Іноземним компаніям забороняється надавати послуги з тестування, інспектування та сертифікації трубопроводу, а також сприяти продажу, оренді або надання судів-трубоукладачів для будівництва газопроводу. Якщо протягом місяця компанії не покинуть проект, їм загрожують штрафними заходами.

Як повідомляє РБК, DNV – партнер діючого газопроводу “Північний потік” і будується “Північного потоку – 2”. Перший газопровід проходить щорічну сертифікацію компанією з 2012 року. Перевірки проводяться для мінімізації ризиків від проекту для життя людей, майна та навколишнього середовища.

Будівництво “Північного потоку – 2”

Будівництво газопроводу “Північний потік – 2” з Росії до Німеччини по дну Балтійського моря було відновлено 11 грудня 2020 роки після перерви в рік. На даний момент газопровід добудований більш ніж на 90 відсотків, остання ділянка, що залишилося прокласти, знаходиться в водах Данії.

Передбачалося, що “Північний потік – 2” буде введений в експлуатацію до кінця 2019 року. Однак вже влітку того ж року стало остаточно ясно, що “Газпром” вибився з графіка і не зможе виконати намічене, а в грудні 2019 року проект повністю встав. Швейцарська компанія Allseas відмовилася від укладання труб для “Північного потоку – 2” і вивела свої судна з Балтійського моря через загрозу санкцій США.

Поділитись