Німеччина визнала Гуайдо тимчасовим президентом Венесуели

Німеччина визнала Гуайдо тимчасовим президентом Венесуели

Канцлер Німеччини Анґела Меркель оголосила про визнання опозиціонера Хуана Гуайдо тимчасовим президентом Венесуели. Як повідомляє Deutsche Welle, посилаючись на агентство dpa, відповідну заяву Меркель зробила під час візиту до Японії.

“До вчорашнього дня не було оголошено про проведення нових вільних виборів. Тому зараз Гуайдо є особою, з якою ми про це говоритимемо й від якої очікуємо ініціативи якнайшвидшого виборчого процесу”, – сказала канцлер.

За її словами, Берлін та багато інших європейських партнерів вважають Гуайдо “легітимним тимчасовим президентом”, який має виконати таке завдання.

Раніше президент Франції, керівники урядів Іспанії та Австрії, міністри закордонних справ Данії, Латвії та Великої Британії заявили про визнання лідера опозиції Венесуели Хуана Гуайдо тимчасовим виконувачем обов’язків президента цієї країни.

Ніколас Мадуро був знову обраний президентом Венесуели в травні 2018 року. 10 січня 2019-го – вступив на посаду. Через численні порушення й залякування виборців ці вибори не визнали ні опозиція, ні більшість західних країн.

США і держави Латинської Америки назвали Мадуро узурпатором влади, який призвів Венесуелу до гуманітарної кризи. Згодом у столиці країни Каракасі група військових висунула вимогу усунути президента від влади й закликала громадян країни приєднатися до акцій протесту. Лідер опозиції Гуайдо проголосив себе виконувачем обов’язків глави держави.

Мадуро назвав це державним переворотом, організованим Вашингтоном, і оголосив про розрив дипломатичних відносин із США. Він заявив, що не має наміру залишати пост президента Венесуели до закінчення терміну повноважень у 2025 році.

Нагадаємо, за останні місяці соціально-економічна криза в країні досягла катастрофічних масштабів: інфляція, за різними даними, сягнула від 1 300 000 до 4 000 000 відсотків, ціни на всі товари майже кожні два тижні зростають мінімум вдвічі, в магазинах немає борошна, хліба, мила та інших товарів першої необхідності. У сусідні Бразилію й Колумбію втекли понад 3 мільйони венесуельців.

Поділитись