Німеччина придумала план з порятунку “Північного потоку – 2”

Німеччина придумала план з порятунку “Північного потоку – 2”

Влада Німеччини знайшла спосіб порятунку проекту “Північний потік – 2”. Заради його реалізації німці можуть порушувати закони Євросоюзу, в тому числі Газову директиву.

В результаті трубопровід запрацює на повну свою потужність, пише польське видання BiznesAlert.

Зроблять вони це завдяки прийнятій урядом країни водневій стратегії, спрямованої на скорочення викидів CO2. Берлін орієнтується на “зелений” водень і експортує цей тип технологій за кордон, однак розглядає можливість використання “блакитного” водню, наприклад, з “СП – 2”, за яким “Газпром” теж збирається його прокачувати.

Німецький кабмін має намір вкласти € 9 млрд на просування використання цього газу, з яких € 2 млрд підуть на проекти в країнах, що розвиваються, наприклад, в Марокко. ФРН хоче виробляти до 5 ГВт водню в 2030 році.

У стратегії згадується про розвиток газової інфраструктури для транспортування водню. Створення європейського ринку цього палива має стати одним із пріоритетів головування Берліна в ЄС з 1 липня 2020 року.

На цей вид сировини не будуть поширюватися обмеження Газової директиви і Третього енергопакету Євросоюзу, згідно з якими всі газопроводи на території ЄС зобов’язані надавати доступ до труб як мінімум двох незалежних продавців. Оскільки поставки палива за російськими газопроводами має право качати тільки “Газпром”, потужності “Північного потоку – 2” будуть використовуватися лише наполовину.

Поділитись