Ізраїль почне влітку анексію Західного берега річки Йордан

Ізраїль почне влітку анексію Західного берега річки Йордан

Прем’єр-міністр Ізраїлю і лідер партії “Лікуд” Біньямін Нетаньяху підтвердив, що єврейська держава має намір почати здійснення кроків по анексії частин Західного берега річки Йордан в липні 2020 року відповідно до коаліційної угоди, підписаним ним з лідером “кахоль-Лаван” Бені Ганцем.

Відповідну заяву глава кабміну зробив під час засідання парламентської фракції “Лікуд” в будівлі Кнесета (парламенту країни).

“Відносно поширення суверенітету (на частини Західного берега) у нас є обумовлений термін – липень – і ми не маємо наміру його змінювати”, – цитує висловлювання Нетаньяху радіо Kan. Він зазначив, що мова йде про “історичну можливість”, яку надає мирний план президента США Дональда Трампа, і що її “не можна упускати”.

17 травня перед церемонією приведення до присяги 35-го уряду Ізраїлю, сформованого Нетаньяху за підсумками виборів 2 березня, прем’єр висловив думку, що настав час анексувати єврейські поселення на Західному березі річки Йордан і Йорданську долину. Новий кабмін єврейської держави сформований на основі коаліційної угоди між “Лікуд” і “кахоль-Лаван”.

Затверджений Кнесетом документ дозволяє главі уряду почати здійснювати кроки по поширенню суверенітету на окремі частини Західного берега відповідно до плану Трампа після 1 липня 2020 року.

19 травня президент Палестини Махмуд Аббас у відповідь на заяви Нетаньяху оголосив про припинення дії всіх угод з Ізраїлем і США. Він додав, що Ізраїль повинен понести відповідальність за спроби анексувати окуповані палестинські території. У грудні 2016 року Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію 2334 з вимогою припинити ізраїльську поселенську діяльність на окупованих територіях. Ізраїль тоді ж відмовився виконувати положення цього документа.

21 травня МЗС РФ висловив стурбованість, що дії Ізраїлю “можуть спровокувати небезпечний виток насильства на палестинських територіях” і “дестабілізувати обстановку в близькосхідному регіоні”. У зовнішньополітичному відомстві підтвердили принципову позицію Росії в підтримку комплексного і сталого врегулювання палестино-ізраїльського конфлікту на основі дводержавного принципу в наявних міжнародно-правових рамках і закликали сторони утримуватися від будь-яких кроків, здатних спровокувати нову небезпечну ескалацію в регіоні і перешкоджають створенню умов для відновлення прямих палестино -ізраільскіх переговорів.

Поділитись