Названо одну з найбільших проблем фермерських господарств України

Названо одну з найбільших проблем фермерських господарств України

Одна з найбільших проблем українських фермерських господарств — це кадровий голод у сільській місцевості.

Як пише agroportal.ua, про це розповів голова господарства «Українець-Агро» Микола Машук.

Машук зазначає, що «Українець Агро» має чималі потужності з утримання тварин та виробництва сирів, але не може знайти потрібних фахівців. Із 4 навколишніх сіл, де проживає 700 осіб, вдалося залучити лише технолога з виробництва сирів. Що стосується доглядальників за тваринами – завдання виявилось дуже непростим.

«Людей у селах лишилось мало. Хати пустують, молодь від’їжджає. Є школа, де всього-на-всього 56 дітей. Працювати нікому», — скаржиться фермер.

Спочатку господарство запрошувало до роботи місцевих. Проте вони не хочуть працювати, не знають дисципліни. «Чоловіки п’ють, жінки думають більше про своє господарство, просто відпрацьовуючи на роботі по 8 годин. Я змушений брати на роботу людей по всій Україні на вахтовий метод — два тижні через два», — говорить він.

Все ж, є і позитивна тенденція — поступово до роботи в українському селі повертаються заробітчани. Їм пропонують достойні умови праці та зарплатню, житло і навіть харчування за рахунок роботодавця.

«Ми плануємо тримати 600 дійних кіз (маємо доїльний зал на 24 кози, варочний цех на 700 л і на 170 л). Побудуємо ще один варочний цех. Тож потребуватимемо мінімум 6-8 чоловік для догляду за тваринами, 2 зоотехніка, ветеринара, і як мінімум 4 людей — на сироварню», — розповів Микола Машук.

Поділитись