Названо конкурентів США в боротьбі за світове лідерство

Названо конкурентів США в боротьбі за світове лідерство

США поступово втрачають роль світового лідера, вважає директор Інституту регіональних проблем, політолог Дмитро Журавльов.

«США перестали бути абсолютними лідерами, але вони все ще лідери. Просто після 1945 року Європа звикла думати, що американці – головні. У США, можливо, все ще найпотужніша армія, але далеко не найкраща економіка», – сказав він ЗМІ, коментуючи заяву канцлера Німеччини Ангели Меркель про те, що Європа повинна обміркувати, як жити в світі, де США не є чільним лідером.

За словами Журавльова, і США, і Великобританія залишаються фінансовими лідерами світу, але це лише наслідок налагоджених комунікацій. Політолог припустив, що американський долар ще довго буде резервною валютою, незважаючи на втрату позицій Вашингтона.
Основними конкурентами США Журавльов вважає Китай і Індію – їх успіх залежить від розвитку фундаментальної науки, що створює нові галузі економіки.

“Коли ми говоримо про те, що США були абсолютними лідерами, ми пам’ятаємо, що стали вони світовим гегемоном тільки після 1991 року, після розвалу СРСР. Але ця епоха закінчилася. Лідерство дорого коштує, за те, що “рулиш світом”, треба платити. Другою пасткою виявився парадокс: ринок тим більше, чим вище купівельна спроможність населення. А чим вище ця здатність, тим дорожче товари. Коло замикається”, – пояснив директор Інституту регіональних проблем.

Журавльов відвів Росії в рейтингу світового лідерства четверте місце. За його словами, країні, яка торгує сировиною, важко зайняти і утримати місце лідера.

Раніше екс-міністр фінансів США Генрі Полсон-молодший назвав історичною аномалією тривале утримання ролі долара як основної світової валюти. За його словами, китайський юань на сьогоднішній день володіє найбільшим потенціалом для того, щоб скласти конкуренцію долару. Однак юань не може зайняти місце долара, поки Китай не досягне більшого прогресу в переході до ринкової економіки, вважає Полсон-молодший.

Поділитись