Названий термін проведення дострокових президентських виборів в Киргизстані

Названий термін проведення дострокових президентських виборів в Киргизстані

Дострокові президентські вибори в Киргизстані повинні пройти до 10 січня.

Про це заявив в п’ятницю, 16 жовтня, на позачерговому засіданні парламенту прем’єр-міністр і виконуючий обов’язки президента країни Садиров Жапаров. Жапаров також запропонував знизити виборчий поріг на парламентських виборах «з 7% до 5%».

Крім того, він підтримав ідею проведення в країні люстрації (законодавчих обмежень для політичної еліти колишньої влади.) І заявив про намір укомплектувати державні органи «професійними кадрами». Він також пообіцяв зберегти колишній курс зовнішньої політики Киргизії.

Раніше 16 жовтня в Бішкеку був скасований режим надзвичайного стану, який діяв за вказівкою президента республіки Сооронбая Жеенбекова.

Жеенбеков 15 жовтня оголосив про відставку. За Конституцією повноваження глави держави переходять до спікера парламенту, однак днем ​​пізніше спікер Канат Ісаєв відмовився виконувати обов’язки президента і всі повноваження перейшли до глави кабміну Садира Жапарова.

У країні після парламентських виборів 4 жовтня почалися протести. Прихильники партій, які не були в парламент, вийшли на вулиці Бішкека, захопили будівлі мерії міста, громадської телерадіокомпанії, парламенту, уряду і МВС країни, а також звільнили з в’язниці деяких політиків.

Сооронбай Жеенбеков назвав подію в державі спробою захоплення влади, але погодився з необхідністю провести нові вибори. ЦВК республіки скасувала підсумки голосування, а лідери опозиційних партій створили перший і другий координаційні ради.

Поділитись