Названі ключові умови надання Донбасу особливого статусу

Названі ключові умови надання Донбасу особливого статусу

Для прийняття нового закону про особливий статус непідконтрольних Києву територій Донецької і Луганської областей існують «червоні лінії».

Про це в ефірі телеканалу «Україна» заявив спікер Верховної Ради, глава президентської партії «Слуга народу» Дмитро Разумков. За його словами, ключовим питанням для Києва є проведення виборів на Донбасі. “Вибори можуть відбуватися виключно за українським законодавством, і це одна з тих червоних ліній, про які ми говорили. Друге – вибори можуть відбуватися тільки коли немає кулеметів, танків, іншої зброї”, – сказав Разумков.

На думку політика, провести вибори можна буде тільки після отримання Києвом контролю над російсько-українським кордоном. Тільки в тому випадку, якщо це відбудеться, а ОБСЄ визнає підсумки виборів, вступить в силу закон про особливий статус регіону. Разумков додав, що українська влада не буде порушувати нинішні домовленості, оскільки від них залежить «територіальна цілісність і суверенітет» країни.

Спікер запевнив, що закон буде писатися разом з українською громадськістю із залученням експертів, парламентаріїв, представників офісу президента, а також закордонних партнерів. При цьому він підкреслив, що особливий статус не має на увазі федералізації України.

“Це українська територія, і на ній будуть зберігатися закони України. А за дотриманням законів України та безпекою стежитимуть правоохоронні органи української держави. Я впевнений, що до нього приєднаються і представники організації ОБСЄ, і журналісти, які теж дуже часто беруть участь в цьому процесі”, – заявив парламентарій. Він висловив надію, що таким способом сторони зможуть вийти з “патової ситуації” і почати реалізацію мінських угод.

Раніше міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив, що вибори на непідконтрольних Києву територіях Донецької та Луганської областей відбудуться, коли там будуть забезпечені умови безпеки. Глава МЗС підкреслив, що голосування пройде виключно відповідно до українського законодавства, а також за умови присутності незалежного спостерігача ОБСЄ.

Поділитись