Названа кількість мешканців Карабаху, які залишилися без даху над головою 

Названа кількість мешканців Карабаху, які залишилися без даху над головою 

Омбудсмен Вірменії Арман Татоян заявив, що після закінчення військового конфлікту в Нагірному Карабасі свої будинки були змушені залишити понад 40 тисяч людей, пише «Sputnik Вірменія».

За його словами, значний показник обумовлений жорсткими методами ведення війни, яку нібито розв’язав Азербайджан проти мирного населення в регіоні. Зокрема, Татоян вважає, що багато жителів Карабаху втратили свої домівки після етнічних чисток на зайнятих Баку територіях і постійних обстрілів забороненими міжнародним правом боєприпасами.

Омбудсмен також назвав кількість вірмен, вимушено стали переселенцями – за його словами, таких громадян більше 100 тисяч. Він зазначив, що частина населених пунктів в регіоні досі не можуть повернутися до звичайного життя через складнощі в переговорах з демаркації державного кордону між Вірменією і Азербайджаном. Так, їх жителі були позбавлені права на вільну економічну діяльність через постійні погрози застосування сили з боку Баку, підкреслив Татоян.

У 1991 році Нагірний Карабах, населений переважно вірменами, проголосив незалежність від Азербайджану, до складу якого входив в рамках СРСР. Спалахнула війна. У 1994-му Вірменія, Азербайджан і невизнана Нагірно-Карабахська республіка (НКР) за посередництва Росії уклали перемир’я, проте воно періодично порушувалося.

27 вересня 2020 року на лінії розмежування між Азербайджаном і НКР почалися бої. Вони тривали до 10 листопада, поки Баку, Єреван і Москва не прийняли спільну заяву про припинення вогню. За підсумками війни Азербайджан повернув собі ряд територій, втрачених на початку 1990-х років.

Поділитись