Названа дата виборів мера Києва

Названа дата виборів мера Києва

Позачергові вибори мера Києва і депутатів столичної ради можуть пройти 8 грудня.

Відповідні зміни в закон “Про столицю України – місто-герой Київ” запропонували внести депутати президентської фракції “Слуга народу”, документ вже зареєстрований у Верховній Раді.

Запропоновані поправки пропонують закріпити функціонування районних рад в Києві, скоротити максимальну кількість депутатів місцевих рад до 84 і уповноважити голову Київської міськдержадміністрації (КМДА) оскаржувати акти місцевого самоврядування столиці.

За нині чинним законом, систему адміністративно-територіального устрою Києва складають райони. У новій редакції передбачено, що на території столиці створюються райони, які стануть адміністративно-територіальними одиницями і увійдуть в систему адміністративно-територіального устрою України. Перелік районів Києва затверджуватиме Рада за поданням кабінету міністрів на підставі пропозицій київської ради. Їх кордони затверджуються урядом після пропозицій столичних депутатів, які раніше пройшли узгодження з райрадами.

У законі пропонують прописати, що виконавчу владу в Києві здійснює Київська міська адміністрація, яка здійснює контрольно-наглядові та координаційні функції і виконує повноваження відповідно до закону про місцеві держадміністрації та іншими законами. Прописані сфери компетенції районів Києва і міської ради, повноваження глави райради і голови виконавчого комітету райради. Главу райради обиратимуть депутати, які зможуть достроково припиняти його повноваження. Районні депутати обиратимуть також главу районного виконкому.

За поданням кабміну голову КМДА призначатиме і звільнятиме президент. Пропонується також розширити повноваження керівника КМДА правом участі в засіданнях уряду з дорадчим голосом в питаннях, що стосуються Києва, призначення і звільнення керівників столичних держпідприємств і територіальних органів міністерств, узгодження питань створення, реорганізації, ліквідації підприємств або організацій загальнодержавного значення і державних форм власності. Глава КМДА матиме право опротестовувати акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування Києва та районів.

У разі прийняття поправок до закону про столицю, відкривається можливість проведення дострокових виборів в Києві. Раніше розглядалися три варіанти, один з яких – дострокові вибори до кінця поточного року.

Поділитись