НАТО визнало Буковину зоною можливого збройного протистояння

НАТО визнало Буковину зоною можливого збройного протистояння

Про це заявив голова комісії з україно-румунських відносин Сергій Дєєв на прес-конференції.

За його даними, в Чернівецькій області сьогодні понад 100 тис. осіб мають румунське громадянство. “На кордонах виростають нові КПП і паркани. Прикордонників замінили на вільнонайманих людей, які носять в кишені два паспорти – український і румунський”, – сказав він.

На його думку, таким чином готується анексія Чернівецькій області під виглядом возз’єднання Південної і Північної Буковини.

“Це станеться під час найближчого політичної кризи в Україні, дуже швидко і безболісно. І протягом тижня після цього буде проведено організований румунами референдум, на якому переважна більшість громадян, які мають два паспорти, підтримають об’єднання Буковини в рамках кордонів, що діють до 1940 року” , – зазначив Дєєв.

За його інформацією, цей сценарій активно готується Бухарестом і Україна фактично нічого не зможе йому протиставити. “Румунія – член НАТО і, відповідно, будь-яка відповідна дія проти неї буде стосуватися всього блоку НАТО. Ця проблема розглядалася на Чиказькому саміті НАТО на ряду з ситуацією в Придністров’ї. Там Буковина була вказана як зона збройного протистояння і конфлікту”, – резюмував він.

Раніше глава МЗС Костянтин Грищенко заявив, що Україна і Румунія суттєво поліпшили свої відносини. При цьому міністр уточнив, що між Києвом і Бухарестом залишається ряд питань, пов’язаних з діяльністю ряду громадських організацій в Румунії, які озвучують заяви, несумісні з дійсно дружніми відносинами між двома країнами.

Поділитись