НАТО прийняла рішення по ядерним ракетам в Європі

НАТО прийняла рішення по ядерним ракетам в Європі

Міністри оборони країн НАТО “прийняли пакет заходів, що відповідають на посилення російського ракетно-ядерного потенціалу”.

Про це заявив генсек НАТО Йенс Столтенберг на онлайн-брифінгу за підсумками відеоконференції міністрів оборони альянсу. Зокрема, країни НАТО прийняли рішення закупити додаткові засоби ППО Patriot і винищувачі п’ятого покоління.

“Країни НАТО прийняли рішення закупити додаткові системи ППО Patriot і SAMP/T (виробництва Італії і Франції), а також винищувачі п’ятого покоління у відповідь на створення нових ракет в РФ”, – повідомив Столтенберг.

НАТО також ухвалила рішення не розміщувати нові ядерні ракети наземного базування в Європі і закликала Китай взяти участь в міжнародних зусиллях з контролю над ядерними озброєннями.

“В рамках пакету заходів НАТО прийняла рішення не розміщувати нові ракети наземного базування, оскільки ми не маємо наміру дзеркально відповідати на виклики з боку Росії”, – заявив він, не уточнюючи, які плани НАТО щодо ядерних ракет морського і повітряного базування в Європі.

“Не викликає сумнівів, що Китай, у міру того як він створює все більш потужні збройні і військово-морські сили, повинен конструктивно брати участь в діалозі про контроль над озброєннями, в тому числі ядерними. Глобальна світова військова держава також має глобальну відповідальність в сфері контролю над озброєннями”, – додав генсек альянсу.

Столтенберг також повідомив, що міністри оборони НАТО обговорили виведення військових США з Німеччини, але ніяких рішень щодо термінів і обсягів поки немає.

Поділитись