НАТО дало Росії “останній шанс”

НАТО дало Росії “останній шанс”

Генсек НАТО Йенс Столтенберг вважає, що саме у Росії є “останній шанс” на порятунок Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності.

Він вважає, що відповідальність за збереження Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності, з якого в односторонньому порядку вийшли США, несе Росія. З таким твердженням він виступив в авторській колонці в німецькій газеті Frankfurter Allgemeine Zeitung.

“Сьогодні я закликаю Росію скористатися останніми наявними шансом, щоб зберегти угоду. В іншому випадку вона буде нести одноосібну відповідальність за вихід з договору, внаслідок чого світ стане менш стабільним для нас усіх”, – вважає Столтенберг. На його думку, “на кону стоїть безпека Європи”.

Нагадаємо, що Росія призупинила свою участь у договорі, і 2 серпня він може остаточно припинити своє існування.

Раніше Столтенберг на прес-конференції в Брюсселі заявив, що Росія повинна повернутися до дотримання договору до 2 серпня. Генсек НАТО зазначив, що альянс не планує розгортати американські крилаті ракети в Європі, однак підкреслив, що всі країни, що входять до військового блоку, підтримують позицію Вашингтона, а також поклав на Росію провину за односторонній вихід Сполучених Штатів з Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності.

Глави оборонних відомств країн НАТО вже затвердили пакет військових заходів щодо стримування Росії, він буде активований 2 серпня. В якості відповіді Москві військовий блок активізує розвідувальну діяльність, збільшить кількість військових навчань, буде розвивати системи протиповітряної (ППО) і протиракетної оборони (ПРО), а також модернізує звичайні озброєння.

Нагадаємо, у грудні 2018 року США висунули Росії ультиматум з вимогою знищити нові крилаті ракети типу 9М729, які порушують норми договору. Росія відкинула ці претензії, заявивши, що технічні параметри ракет 9М729 знаходяться в межах дозволених параметрів.

1 лютого США оголосили про початок офіційної процедури розірвання угоди. Вона розрахована на шість місяців, з 2 серпня договір втратить силу.

Поділитись