Населення платитиме за газ більше, ніж для промисловості

Населення платитиме за газ більше, ніж для промисловості

Вартість природного газу для населення виявиться вище, ніж для промислових споживачів. Це станеться після запуску вільного ринку природного газу, який відтерміновано до 1 серпня.

Про це заявив генеральний директор незалежного провайдера енергії ETG Володимир Шведкий, пише UBR.ua. За його словами, у всьому світі ринкова вартість газу для населення вища, ніж для промисловості. Це пов’язано з тим, що населення – роздрібний покупець, а промисловість – оптовий. В Україні такої тенденції немає, так як ціна газу для населення зафіксована ПСО – спеціальними зобов’язаннями, прописаними в постанові Кабінету міністрів.

Якщо для промисловості в середньому і малому бізнесі маржа повинна бути 2-3%, то для населення має бути 7-10%, інакше вона не має економічної моделі, тому що всі операції з обслуговування вимагають щомісячних операційних витрат. Якщо ця маржа при найнижчій ціні за останні 15 років не покриває операційні витрати, то в цьому немає економічної доцільності, – розповів Володимир Шведкий.

Експерт додав, що зараз торгувати газом з надмінімальною націнкою може дозволити собі тільки “Нафтогаз”, який володіє величезними ресурсами. Приватні ж компанії не можуть дозволити довгі інвестиції без ймовірності їх окупності.

Поділитись