Наркотики і пожежі будуть шукати з космосу

Наркотики і пожежі будуть шукати з космосу

Спеціалісти Національного центру управління та випробувань космічних засобів допомогли у розслідуванні причин пожеж у Чорнобильській зоні та злочинів у сфері незаконного обігу наркотиків, йдеться на сайті Державного космічного агентства України.

Зазначається, що під час квітневих пожеж кожного дня фахівці центру надавали детальні дані, супутникові знімки територій та аналітику, що дало можливість поліції швидко встановити осередки, час та збитки від пожеж в Чорнобильській зоні.

«Також, завдяки використанню дистанційного зондування земної поверхні, нам вдалося встановити території ймовірного вирощування наркотичних речовин на сході України, місце, час та судна, які причетні до забруднень виключної морської економічної зони держави», – розповідає начальник Управління організації діяльності підрозділів поліції на воді та повітряної підтримки Сергій Науменко, про це пише прес-служба НПУ.

У 2020 році Національний центр управління та випробувань космічних засобів, Державне космічне агентство та Управління поліції на воді та повітряної підтримки НПУ планують співпрацювати на упередження щодо розкриття злочинів проти довкілля, злочинів у сфері незаконного обігу наркотиків та контрабанди.

«Це яскравий приклад того, що космічна індустрія – це не тільки запуск ракет та підготовка астронавтів, це, в першу чергу, технології, які можна застосовувати у багатьох проектах, від аграрних до оборонних, від освітніх до телекомунікаційних», – зазначив голова Державного космічного агентства Володимир Усов.

Поділитись