“Нафтогаз” закачуватиме газ у свої сховища, якщо Росія припинить транзит

“Нафтогаз” закачуватиме газ у свої сховища, якщо Росія припинить транзит

Україна в разі відсутності транзитного контракту має намір з нового року закачувати російський газ, призначений для європейців, в свої сховища.

Про це написав у Facebook виконавчий директор “Нафтогазу” Юрій Вітренко. Він уточнив, що без договору сировина буде розглядатися як нічия і на час оформлення документів залишиться в українських підземних резервуарах.

Раніше глава “Нафтогазу” Андрій Коболєв заявляв, що транзит російського газу, якщо він буде тривати в 2020 році без підписання договору на умовах Києва, буде вважатися контрабандним.

Контракти Росії і України на транзит і поставку палива закінчуються в кінці року. Москва, Київ і Єврокомісія проводять тристоронні консультації про продовження поставок, але поки безрезультатно.

На зустрічі 27 жовтня представники Росії запропонували пакетний варіант вирішення газових проблем – мова йшла про обнулення всіх претензій і судових розглядів. Однак у відповідь Вітренко заявив, що розглядаються різні схеми, але не обнулення.

Минулого тижня “Газпром” офіційно запропонував “Нафтогазу” продовжити діючий контракт або укласти новий терміном на рік. Обов’язковою умовою знову називалася відмова від взаємних вимог в судах. На цей раз Вітренко допустив таку можливість, додавши, що документ повинен відповідати законодавству України і європейськими правилами.

Поділитись