“Нафтогаз” приготувався до приватизації

“Нафтогаз” приготувався до приватизації

Після відділення оператора газотранспортної системи  України від “Нафтогазу” можна провести приватизацію компанії, заявив глава української енергетичної держкомпанії “Нафтогаз” Андрій Коболєв.

За словами Коболєва, після відділення оператора ГТС України “нічого не заважає “Нафтогаз” приватизувати, при цьому він зазначив, що компанію можна приватизувати частково або повністю.

Як заявив глава “Нафтогазу”, компанія вже давно пропонувала розмістити на біржі міноритарний пакет акцій компанії для збереження донора бюджету, зняття дискусії про зарплати, поліпшення корпоративного управління, а також отримання ще більшої кількості грошей і отримання суттєвої суми від цієї компанії.

“Якщо результат сподобається, продати і все інше”, – заявив Коболєв.

Коболєв вважає, що первинне розміщення акцій “Нафтогазу” може бути підготовлено за 3 роки, оскільки компанія позбулася монопольних функцій, а влада і правління компанії не бачать ризиків для енергобезпеки країни “при нормальному регулюванні”.

“Зробіть крок, і закрийте дискусії”, – додав Коболєв.

Як зазначалося раніше, 15 січня уряд України затвердив перелік стратегічних підприємств, що не підлягають повній приватизації, повідомив прем’єр-міністр України Олексій Гончарук в своєму Telegram-каналі.

“Уряд затвердив перелік стратегічних підприємств, які не можна приватизувати”, – заявив Гончарук.

У першій частині переліку перераховано кілька десятків підприємств, що займаються різними сферами діяльності, в тому числі енергетичних і оборонних, серед яких “Нафтогаз України”, “Магістральні газопроводи України”, “Укртрансгаз”, “Укрнафта”, “Укргазвидобування”, “Чорноморнафтогаз”, ряд оборонних заводів, “Укрзалізниця”, “Укрпошта” та інші.

У документі зазначено, що частина державного капіталу в цих підприємствах не повинна бути менше 50% плюс одна акція. Тобто часткова приватизація цих компаній кабміном допускається, однак держава буде володіти більшістю їхніх акцій.

Поділитись