“Нафтогаз” обговорює зі США заходи проти “Північного потоку – 2”

“Нафтогаз” обговорює зі США заходи проти “Північного потоку – 2”

Київ веде переговори з Вашингтоном про те, щоб остаточно перешкодити Москві відновити прокладку газопроводу “Північний потік – 2”, заявив глава “Нафтогазу України” Андрій Коболєв.

“Гра ще не закінчена. Росіяни спробують створити власні технічні можливості, щоб завершити прокладку трубопроводу. Ми зараз обговорюємо, в тому числі тут (в США), як бути впевненими, що цей проект похований остаточно”, – цитує його агентство Укрінформ.

За словами Коболєва, американська санкційна політика проти будівництва газопроводу стала “одним з найважливіших кроків” на підтримку енергетичної безпеки України.

“Ми сподіваємося, що уряд США продовжить зусилля в цьому напрямку”, – додав він.

Проект передбачає прокладку двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 мільярдів кубометрів на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Його реалізує компанія Nord Stream 2 AG з єдиним акціонером – “Газпромом”.

Європейські партнери – британо-голландська Royal Dutch Shell, австрійська OMV, французька Engie і німецькі Uniper і Wintershall – фінансують проект на 50%. Проти проекту активно виступають США, які просувають в ЄС свій зріджений природний газ, а також Україна і ряд європейських країн.

Добудувати газопровід передбачалося до кінця минулого року, проте в грудні Дональд Трамп підписав оборонний бюджет на 2020 рік, в який включили санкції проти “Північного потоку – 2” і “Турецького потоку”.

Швейцарська компанія Allseas, що займалася прокладкою “Північного потоку – 2”, негайно припинила роботу і відвела спеціальні судна. І хоча пізніше в Держдепі заявляли, що компанії-підрядники можуть уникнути санкцій, якщо зупинять роботи до 20 січня, Allseas не стала відновлювати прокладку.

Поділитись