Нацполіція викрила «схему» привласнення державних коштів

Нацполіція викрила «схему» привласнення державних коштів

Нацполіція викрила «схему» привласнення державних коштів, виділених на будівництва амбулаторій.

У «схемі» задіяні посадовці одного з міністерств, обласних адміністрацій та комерційних структур. На території шести областей працівники слідчих підрозділів, теруправлінь стратегічних розслідувань та прокуратури провели санкціоновані обшуки, повідомили у Департаменті стратегічних розслідувань Національної поліції України.

“У ході моніторингу публічних закупівель із будівництва амбулаторій у сільській місцевості співробітники Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції звернули увагу на те, що переможцями тендерів ставили одні й ті самі комерційні структури. За результатами конкурсних торгів між обласними адміністраціями та товариствами було укладено договори на загальну суму понад 382 мільйони гривень. Відповідно до угод будівельні роботи мали проводитися на території Запорізької, Львівської, Миколаївської, Полтавської, Рівненської та Черкаської областей. Для проведення цих робіт держава виділила місцевим бюджетам кошти у вигляді субвенцій”, – йдеться у повідомленні.

Під час досудового розслідування встановлено, що до організації злочинної «схеми» з привласнення держаних коштів причетні посадові особи одного з міністерств, структурних підрозділів обласних державних адміністрацій та «свої» комерційні структури – переможці публічних закупівель. З метою привласнення коштів до офіційних документів вносилися недостовірні дані. Фактично всі роботи виконувалися мешканцями місцевих сіл, а при будівельних роботах використовувалися неякісні, значно дешевші матеріали.

Крім того, поліцейські з’ясували, що працівники міністерства заздалегідь розробили проекти будівництва амбулаторій у значно більшій кількості, які в подальшому були надані обласним адміністраціям. Така кількість проектів не відповідала реальним потребам регіонів, в яких планувалося проводити їхнє будівництво.

Були проведені санкціоновані обшуки на території шести областей. Процесуальні заходи проводилися за місцями мешкання осіб, задіяних у «схемі», та за місцями розташування об’єктів будівництва – сільських амбулаторій.Після проведення всіх необхідних слідчих дій буде вирішуватися питання про повідомлення зловмисникам про підозру.

Кримінальне провадження відкрито за ч. 5 ст. 191 (привласнення майна шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах) та ч. 2 ст. 366 (службове підроблення) Кримінального кодексу України.

 

Поділитись