На Полтавщині у фермера заарештували врожай маку на 7 млрд гривень

На Полтавщині у фермера заарештували врожай маку на 7 млрд гривень

У фермерському господарстві на Полтавщині на площі в понад 230 га виростили мак. Масштаб посівів та відсутність належної документації привернули увагу правоохоронних органів Полтавщини, які арештували незібраний урожай.

Як повідомляє kurkul.com, за твердженням фермера, мак вирощували, як начинку для пиріжків. Проте з такої кількості маку можна робити не тільки начинку, але й опій. Вартість такого «врожаю», за попередніми оцінками поліції, становить 7 млрд грн. 

«При подрібленні маку у висушеному стані та після хімічної обробки з нього можна виробляти опій ацетильований, який має руйнівний вплив на організм та викликає залежність», — розповів заступник керівника управління протидії наркозлочинності Полтавщини Сергій Циганенко.

Як стверджують у поліції, підприємство, яке виростило небезпечний врожай не володіє необхідними ліцензією та дозволами для такого виду діяльності.

У фермерському господарстві зізнаються, що певні проблеми з документами таки є, але вирощувати мак для виробництва опію не планували. Крім того, вони зазначають, що мають укладені контракти на реалізацію макового зерна.

Та правоохоронці вже отримали ухвалу суду на арешт урожаю. Наразі ведуться слідчі дії. У поліції планують скосити та спалити увесь мак. Працівники підприємства планують оскаржити рішення суду. На це вони мають 5 діб. Наразі, Жовтневим районним судом м. Полтава призупинена ухвала щодо знищення посівів маку.

Поділитись