На острові Пасхи автомобіль збив священну статую моаї

На острові Пасхи автомобіль збив священну статую моаї

Чилійська поліція заарештувала чоловіка, який примудрився зруйнувати одну із стародавніх статуй моаї на острові Пасхи.

Інцидент стався 1 березня, проте відомо про нього стало тільки зараз.

За відомостями ЗМІ, місцевий житель наїхав на своєму пікапі на одного з кам’яних ідолів, чим завдав статуї, за словами мера острова, “непоправної шкоди” і повністю зруйнував платформу, на якій вона стояла. Чилійцеві пред’явили звинувачення в нанесенні ушкоджень пам’ятки, яка у місцевих жителів вважається священною і представляє релігійну цінність.

Після події мер Педро Едмундс Паоа закликав до обмеження дорожнього руху на острові. “Всі були проти встановлення особливих правил дорожнього руху поблизу священних місць – але ми, місцева рада, пояснювали, яка небезпека існує”, – розповів він місцевій газеті El Mercurio.

“Ми прекрасно знали, чим загрожує зростання кількості туристів та жителів на острові. Нас не послухали, і ось результат”, – поскаржився мер.

Президент громади стародавнього народу рапануї, до сих пір живе на острові, висловив крайнє обурення подією.

“Це не просто жахливо, це образа живої культури, яка останні кілька років бореться за відновлення свого історичного та археологічної спадщини, – сказав Каміло Ропу. – Це священний елемент живої культури, фундаментальний для світогляду рапануйців”.

Острів Пасхи разом з прилеглими островами входить в Національний парк Рапануї, що є об’єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. На ньому стоїть майже 1000 кам’яних статуй. Найбільша з них важить 74 тонни і досягає 10 метрів у висоту. Рапануйці створили ці статуї в період між 1400 і 1650 роками і встановили їх кругом по периметру острова, лицем до його центру.

Поділитись