На новій банкноті немає неліцензованого шрифту, – НБУ

На новій банкноті немає неліцензованого шрифту, – НБУ

Поширена у соціальних мережах та ЗМІ інформація про використання на банкноті номіналом 1000 гривень, презентованій Національним банком, нібито неліцензованого шрифту не відповідає дійсності.

Однією з особливостей дизайну гривневих банкнот є те, що всі зображення на банкнотах є авторською графікою. Художники, які працюють над їх дизайном, не використовують готові малюнки чи шрифти – вони власноруч створюють векторні графічні елементи дизайну, зокрема і буквений напис номіналу банкноти. Використання авторських творів замість готових продуктів передбачене для забезпечення високого рівня захищеності банкнот, адже підробити авторське зображення складніше, ніж скопіювати готове.

У процесі створення графічних зображень для дизайну банкнот – як то малюнків, так і написів – художники вивчають відповідну графічну інформацію з відкритих джерел, після чого створюють власний витвір з додаванням авторського бачення тих чи інших елементів. Відповідно, частковий збіг окремих елементів на банкноті із зображеннями у відкритих джерелах може бути пов’язаний з творчим опрацюванням публічно доступних матеріалів.

У НБУ наголосили, що жоден з елементів на банкнотах не є копією готових продуктів. Зокрема, і під час створення буквеного напису «Одна тисяча гривень» на відповідній банкноті було створено авторське графічне зображення на основі творчого використання публічно доступних елементів. Основними серед використаних для цього відкритих джерел, у тому числі , є такі видання:

  • VilluToots, 300 BurtuVeidiШрифтов – Riga: LatviaValstsizdavnieciba, 1960 року видання;
  • SzantoTibor, A BETU – Budapest: AkademiaіKiado, 1986 року видання;
  • HildegardKorger, SchriftundSchreiben, – Leipzig: 500 JahreBuschstadt, 1981 року видання.

Національний банк України просить журналістів утриматися від розповсюдження суб’єктивних тверджень та некоректної інформації про ймовірне використання неліцензованого шрифту на банкноті номіналом 1000 гривень.

Поділитись