На Київщині вирощують енергетичну вербу, яка здатна подолати газову залежність

На Київщині вирощують енергетичну вербу, яка здатна подолати газову залежність

Верба – одне з найбільш сакральних дерев в українській культурі, яке здатне не тільки радувати око чи створювати затінок, а й давати енергію у вигляді щепи, пелет, євро дров  чи газу.

Сьогодні вирощування енергетичної верби для України вже не є новинкою, адже вже досить багато  господарств заклало плантації з її вирощування, та попри це, для українського енергетичного ринку ці насадження не становлять  суттєвого значення, тоді як в багатьох європейських країнах вирощування енергетичних культур починає тіснити газовий ринок, пише agro-business.com.ua.

Для України, країни яка активно закуповує газ, – вирощування енергетичної верби могло б стати серйозною підвалиною у газовій незалежності. І йдеться не про засадження родючих земель, адже в Україні існує велика кількість бідних ґрунтів чи низин, які регулярно затоплює водою, і які є дуже придатними для вирощування та збирання енергетичної верби.

Так на думку директора УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого Володимира Івановича Кравчука, для того, щоб забезпечити усі бюджетні приміщення теплом, достатньо аби кожна сільрада засадила ділянку в 8-10 га вербою чи міскантусом.

До слова, в самому господарстві вирощують різні енергетичні культури і для дослідів і для промислового збирання. Дивуються, чому цей досвід не переймають інші господарства, адже вирощування енергетичних культур – це справді перспективно та вигідно.

Однак, попри постійне зростання ціни на газ, українські господарства не поспішають вирощувати енергетичні культури. Можливо відповідь криється у тому, що будь-які капіталовкладення зроблені у вербу, повернуться лише за 3 роки.

Поділитись