На Киевщине задержаны организаторы “реабилитационного центра”

На Киевщине задержаны организаторы “реабилитационного центра”

Правоохоронці Київщини викрили злочинців, які під виглядом «реабілітаційних центрів» займалися вербуванням та примусом до фізичної праці алко- та наркозалежних людей, безробітних та людей без постійного місця проживання.

Як повідомляє прес-служба МВС України, деякі із них працювали на хлібзаводах у м. Києві, не маючи при цьому відповідних санітарних довідок, пише glavnoe.ua.

Повыдомляєтьсч, що організатор групування, громадянин Російської Федерації, який на території України має посвідку на постійне проживання, винаймав 5 домовладінь у Київській області, 1 домовладіння у м. Київ, та більше 40 в інших областях України, в яких розміщувалися так звані «центри». В кожному домовладінні був керівник (наглядач).

Люди, що зверталися до центру, мали намір отримати кваліфіковану допомогу – лікування та позбавлення від шкідливих залежностей. Натомість організатори та керівники злочинного угруповання вводили їх в оману. У відвідувачів відбирали особисті речі, документи та мобільні телефони. Зловмисники забороняли без дозволу покидати «центр», а у разі відмови – застосовували засоби психологічного впливу.

Жодної медичної допомоги відвідувачі не отримували. Вони були змушені постійно та систематично, безоплатно виконувати різні види фізичних робіт, такі як демонтаж, завантаження-розвантаження вантажу, спилювання дерев, вивіз сміття тощо. Грошові винагороди за вказані роботи отримували виключно керівники (наглядачі) «реабілітаційного центру». Ці кошти вони передавали організатору групи, який в подальшому спрямовував їх до Російської Федерації спільникам.

Також керівники центрів займалися пошуком роботодавців та розміщували рекламні оголошення на території Київської області, м. Києва та в мережі Інтернет із пропозиціями виконати роботу будь-якої важкості.Із вказаних «реабілітаційних центрів» поліцейські звільнили 46 осіб, які перебували в уразливому стані та підвергалися трудовій експлуатації.

П’ятьом затриманим особам оголошена підозра у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 149 Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від 8 до 15 років з конфіскацією майна. Вирішується питання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Також здійснюються заходи зі встановлення інших учасників організованої злочинної групи.

Поділитись