На форумі лівійського діалогу в Швейцарії не вдалося дійти згоди

На форумі лівійського діалогу в Швейцарії не вдалося дійти згоди

Форум лівійського політичного діалогу (ФЛПД), що засідав в Швейцарії з 28 червня по 2 липня, завершив роботу безрезультатно: учасникам не вдалося домовитися про конституційній основі для проведення загальнонаціональних виборів, намічених на 24 грудня.

Про відсутність згоди заявив в п’ятницю ввечері, підбиваючи підсумки дискусій, помічник генерального секретаря ООН, координатор Місії ООН по підтримці Лівії (МООНПЛ) Райзедон Зененга.

Він зазначив, що створений на зустрічі для пошуку компромісу комітет “не досяг успіху в досягненні угоди”. “Це гідно жалю: незважаючи на всі можливості, все ще немає загальної основи”, – констатував Зененга. Він нагадав, що лівійці все ще сподіваються на проведення президентських і парламентських виборів 24 грудня, і відсутність рішення з боку ФЛПД не підвищить довіру до цього форуму. Координатор МООНПЛ підкреслив, що подолати безвихідь можна тільки шляхом компромісу. “Оскільки ми завершуємо цю сесію, я закликаю вас продовжувати консультації між собою з метою пошуку робочого компромісу і зміцнення того, що вас об’єднує”, – сказав Зененга.

За його словами, представники ООН зі своєї сторони продовжать працювати з членами ФЛПД і з комітетом, щоб був вироблений конституційний базис для виборів 24 грудня. Пропозиції, які не передбачають проведення виборів в Лівії в ці терміни, “не братимуться”, уклав координатор.

Форум лівійського політичного діалогу приступив до роботи в понеділок з метою обговорення підготовки до виборів, які заплановано провести 24 грудня. Як заявили в МООНПЛ, зустріч, скликана в неназваному місці “в околицях Женеви”, надавала можливість членам форуму розробити пропозиції щодо подальшого сприяння проведенню виборів в частині, що стосується конституційної основи виборів. Виступаючи на відкритті форуму 28 червня, спецпосланець генерального секретаря ООН Ян Кубіш висловив співчуття у зв’язку з тим, що парламент досі не прояснив конституційні основи виборів і не прийняв відповідного законодавства. Він закликав “подолати розбіжності і дефіцит довіри”.

Поділитись