На білорусько-польському кордоні застрягли сотні нелегальних мігрантів

На білорусько-польському кордоні застрягли сотні нелегальних мігрантів

Кілька десятків нелегальних мігрантів залишаються заблокованими на кордоні між Білоруссю і Польщею у села Уснаж-Гурни в Підляському воєводстві, прикордонники не дають їм потрапити ні в одну з країн.


Мігранти, які нелегально намагалися перейти з Білорусії в Польщу, сидять на голій землі. У них є одна намет. Прикордонники з обох сторін не дозволяють їм нічого передавати. У четвер правозахисникам вдалося передати їм трохи їжі і води. За даними польських прикордонників, все що знаходяться на кордоні мігранти – афганці.

За спостереженням кореспондента ЗМІ, серед поставлених на кордоні нелегалів немає жінок і дітей – в основному це молоді чоловіки. З польської сторони їх оточили співробітники Прикордонної варти. З іншого боку свій кордон збудували білоруські силовики. На деяких з них вдається розглянути знаки відмінності Державного прикордонного комітету. Бійці обох кордонів озброєні автоматичною зброєю.

При цьому польська сторона наполягає на тому, що мігранти знаходяться на білоруській території. Офіційний представник місцевого відділу Прикордонної варти Катажина Зданович заявила, що “близько 30 осіб перебувають на білоруській стороні”.

За її даними, білоруські власті дозволили повернутися до Білорусі жінкам і дітям.

“Ми просили білоруську сторону відреагувати на ситуацію. (Ситуація) трохи змінилася, тому що там вже немає жінок і дітей”, – сказала співрозмовниця агентства.

Останнім часом Литва, Латвія і Польща заявляють про зростання числа затриманих нелегальних мігрантів на кордоні з Білоруссю. Президент Білорусії Олександр Лукашенко заявляв, що Мінськ більше не буде стримувати потік нелегальних мігрантів до країн ЄС: через санкції Заходу на це немає “ні грошей, ні сил”. Прикордонники Білорусії неодноразово заявляли про насильницьке видворення мігрантів Литвою, Польщею і Латвією на суміжну територію. Заступник начальника управління Державного прикордонного комітету Білорусі Олексій Ситенко раніше відзначав, що суміжні країни ЄС порушують норми міжнародних договорів в ситуації з нелегальними мігрантами.

Поділитись