МЗС розчароване ухваленим в Раді Європи механізмом реагування на порушення статуту

МЗС розчароване ухваленим в Раді Європи механізмом реагування на порушення статуту

Міністерство закордонних справ України висловило розчарування в зв’язку з прийняттям на засіданні Комітету міністрів Ради Європи нового тристороннього механізму реагування на порушення статуту організації.

Прийняті правила не дозволяють застосовувати покарання за серйозні порушення, йдеться в заяві українського дипломатичного відомства.

“В Україні розчаровані ухваленим Комітетом Міністрів Ради Європи рішенням про введення так званої комплементарної процедури реагування на порушення статутних зобов’язань країнами-членами цієї організації, яка зводить нанівець можливість покарання за серйозні порушення, – йдеться в повідомленні. – Делегація України голосувала проти цього рішення”.

В українському МЗС зазначили, що прийняття подібних заходів може стати загрозою для майбутнього європейської організації. “Ми переконані, що введення подібних процедур тільки посилює світоглядну кризу в рамках Ради Європи, який почався з відступу організації від власних статутних цілей, коли розпочата Росією як на власній території, так і проти сусідів війна була залишена без ефективної відповіді”.

У схваленій Комітетом Міністрів Ради Європи резолюції закріплено право всіх національних делегацій бути представленими на рівних правах в двох статутних органах Ради Європи – Комітетом Міністрів Ради Європи і ПАРЄ – “до тих пір, поки в їх відношенні не застосовуються статті 7, 8 і 9 статуту “стосовно призупинення або припинення участі в організації. На цьому особливо наполягала Росія при поверненні своєї делегації в асамблею в червні 2019 року.

Делегація Росії в ПАРЄ в квітні 2014 року через події на Сході Україні і анексію Криму була позбавлена ​​права голосувати, брати участь у наглядових місіях і входити до складу керівних органів асамблеї. У 2015 році ПАРЄ двічі розглядала питання про відновлення повноважень російської делегації, але тоді санкції тільки посилювалися. У відповідь делегація РФ заявила про відмову працювати на таких умовах, а в 2016-2018 роках не стала направляти заявку на підтвердження своїх повноважень. У червні 2019 року ПАРЄ відновила права російської делегації в повному обсязі. У січні 2020 року ПАРЄ підтвердила повноваження делегації РФ.

Поділитись