МВФ: Світова економіка “занурилася” в рекордні борги

МВФ: Світова економіка “занурилася” в рекордні борги

Державний борг всіх країн світу вперше в історії досягне 101,5 відсотка світового ВВП за підсумками 2020 року і оновить рекорд, як і після Другої світової війни.

Про це йдеться на сайті Міжнародного валютного фонду (МВФ).

Країни вже направили 11 трильйонів доларів на порятунок економіки від кризи, викликаного пандемією коронавірусу. Очікується, що ситуація з держборгом стабілізується в 2021 році завдяки низьким процентним ставкам і відновленню економічної активності. Однак винятком стане США і Китай.

Сімдесят дві країни вже отримали надзвичайну допомогу від МВФ. Бідні країни повинні мати доступ до пільгового фінансування, а в деяких випадках, до грантів, щоб не загрузнути до боргах, відзначають експерти. Раніше МВФ визначив, що світова економіка впаде на 4,9 відсотка в цьому році, відновлення на 5,4 відсотка очікується в 2021 році.

У травні Єврокомісія представила план відновлення Європи, згідно з яким ЄС займе на ринках капіталу під загальні гарантії 750 мільярдів доларів і роздасть їх у вигляді кредитів і грантів. Однак поки країни не змогли домовитися з приводу створення такого фонду.

Поділитись