МОЗ Чехії відмовився схвалити «Супутник V» в обхід ЕМА

МОЗ Чехії відмовився схвалити «Супутник V» в обхід ЕМА

Міністр охорони здоров’я Чехії Ян Блатний відмовив у дозволі на використання в країні російської вакцини проти коронавируса “Супутник V” без попередньої реєстрації препарату в Європейському агентстві лікарських засобів (EMA).

Про це політик заявив, виступаючи перед депутатами нижньої палати парламенту країни, повідомило Чеське телебачення.

“Я не надам” Супутнику V “виключення з діючих правил реєстрації ліків для використання в Чехії, – підкреслив Блатний. – Моя позиція не зміниться, поки я буду міністром. Вакцинація в республіці буде проходити тільки препаратами, дозволеними для застосування EMA”.

Виняток для “Супутника V” з діючих в Євросоюзі правил щодо застосування нових лікарських препаратів надали для використання на національній території тільки МОЗ Угорщини і Словаччини. За його словами, в Чехії на даний момент надійшло 1 274 250 доз вакцин, підбадьорений для застосування в ЄС. У березні в республіці щодня отримуватимуть щеплення від коронавируса 35 тис. чоловік, а в квітні ця цифра зросте як мінімум в два рази. До кінця серпня зможуть пройти вакцинацію до 85% жителів країни.

Президент Чехії Мілош Земан заявив в опублікованому раніше в середу інтерв’ю празькому мережевому виданню “Парламентська газета”, що запропонує прем’єр-міністру республіки Андрія Бабішу відправити у відставку блатних через протидію планам закупівель “Супутника V”, не чекаючи реєстрації в ЕМА. Глава кабміну, коментуючи ці слова глави держави, сказав, що не планує проводити змін в складі свого уряду.

У Чехії 27 грудня 2020 року розпочалася вакцинація від коронавірусу. Її вже пройшли близько 900 тис. жителів. В країну з населенням 10,46 млн чоловік надходять вакцини виробництва американської компанії Pfizer і її німецького партнера BioNTech, американської Moderna, а також британсько-шведської компанії AstraZeneca.

Поділитись