Моряків з Криму врятували з нігерійського полону

Моряків з Криму врятували з нігерійського полону

Офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова розповіла про звільнення кримських моряків з полону, в якому їх утримували нігерійські пірати протягом практично півроку.

Подробиці були озвучені в ході брифінгу. У травні нігерійські пірати захопили членів екіпажу суден RIO Mitong і Djibloho. Серед них виявилися три кримчанина: Олексій Перфильєв, Валентин Нечай і В’ячеслав Сечин. На початку жовтня стало відомо, що заручників вдалося звільнити.

“Їхнє звільнення стало можливим завдяки скооперованим зусиллям як офіційних, так і неофіційних, приватних осіб. Протягом тривалого часу наше посольство в Нігерії і наше посольство в Камеруні, що представляє інтереси Росії за сумісництвом в Екваторіальній Гвінеї, підтримували регулярний зв’язок з міністрами закордонних справ цих країн, керівниками їх силових міністерств і відомств, а також з представниками спецслужб. Тим самим створювалися необхідні умови для безпечного звільнення з полону наших співвітчизників”, – підкреслила Марія Захарова.

Вона зазначила, що найближчим часом моряки будуть доставлені додому.

“До останнього вони перебували в місті Калабар в Нігерії. Туди поїхав у відрядження один з дипломатів посольства Росії в Нігерії. Російське дипломатичне представництво в Абуджі та Яунде, разом з нігерійською і еквато-гвінейською владою, а також представниками судновласника оперативно вирішували практичні питання авіаперельоту моряків спочатку з Калабара в столицю Екваторіальної Гвінеї Малабо, а потім рейсом, наданим урядом Екваторіальної Гвінеї в Краснодар. За останніми даними сьогодні-завтра вони вилетять на батьківщину”, – розповіла представник МЗС Росії.

Вона також зазначила, що самопочуття моряків – добре.

“Стан їх здоров’я оцінюється як задовільний і таким чином підійшла до кінця драматична історія перебування моряків у піратському полоні”, – підсумувала Марія Захарова.

Поділитись