Молдова змінює Росію на Україну

Молдова змінює Росію на Україну

Молдова хоче отримати знижку на російський газ в розмірі 25%, а якщо «Газпром» не піде на поступки, тоді країна може з нового року перейти на реверсне постачання газу з України.

Це газ від європейських трейдерів, заявила молдавський прем’єр Майя Санду. Його можна взяти в Румунії або отримати через Трансанатолійський або Трансбалканський газопроводи. Розглядаються варіанти і з закупівлею зрідженого природного газу.

Майя Санду заявила, що республіка буде купувати газ по реверсу з України, у європейських трейдерів, якщо «Газпром» не продовжить контракт на транзит газу територією України до кінця поточного року. За її словами, «хоча постачання газу – це технічна проблема, але також економічна».

Вона зазначила, що якщо Росія не продовжить контракт на транзит газу через Україну в ЄС, це може обернутися для Молдови економічними проблемами. Ці заяви прозвучали під час слухань в комітеті Європарламенту із закордонних справ в Брюсселі, повідомляє «Укрінформ».

Заява нового прем’єра Майї Санду – частина двоетапного плану газифікації країни. Справа в тому, що політик вважається західно-орієнтованим. Вона неодноразово підкреслювала, що її урядова програма націлена на те, щоб дотримуватися угоди про асоціацію Молдови з Європейським союзом. Країна історично зберігає тісні економічні зв’язки з Румунією, яка входить в ЄС і НАТО.

“Нещодавно говорила з єврокомісаром Йоханнесом Ханом. Ми сподіваємося на швидкий візит з Брюсселя команди, яка оцінить ситуацію тут, щоб ми могли покращити відносини і отримати зовнішнє фінансування, яке наша країна не отримувала в останні роки, – заявила Санду.

Налагодження взаємин з Росією вона теж не виключає. Але першу скрипку в цьому процесі відіграє не прем’єр, а президент Молдови Ігор Додон. Він реалізує другу частину того ж самого плану – по доставці російського газу в Молдову.

Поділитись